Ταυτότητα Παράστασης

Written by admin on . Posted in Ένα άλλο παράθυρο

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ  Μαρία Μπαρμπατσάλου  ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ  Νατάσα Ζηβανού  ΣΤΙΧΟΙ & ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ (*) Δώρα Κουγιουμτζή  ΦΩΤΙΣΜΟΙ  Πέτρος Ζηβανός  ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ  Λήδα Μπατσή – Δώρα Κουγιουμτζή ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Γιάννης Γκουντάρας ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Φανή Οφλίδου ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ Δήμητρα Γιοβάνη ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΩΝ Ιωσήφ Στεφανίδης – Λευτέρης Λουτρίδης ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΤΥΠΩΝ victwr ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Κώστας Βουρλιώτης ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΗΧΟΥ Ευτυχία Σπυριδάκη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΠΡΟΒΑ Ηρακλής Γκουντάρας

Διανομή

ΑΛΚΜΗΝΗ Ιωάννα Λαμνή ΒΑΛΙΑ Έλενα Μιχαηλίδου ΑΝΕΣΤΗΣ Νικόλας Νικητάκης

(*)Έπαιξαν οι μουσικοί :

ΚΙΘΑΡΑ Κυριαζής Μανώλης ΜΠΑΣΟ Δημήτρης Πανάγου DRUMS Στέργιος Κόιας ΠΛΗΚΤΡΑ Δημήτρης Αβραμίδης ΜΙΞΗ ΗΧΟΥ Θανάσης ΤζίνγκοΒιτς ΦΩΝΕΣ Μαρία Κουγιουμτζή – Δημήτρης Αβραμίδης

Το έργο

Written by admin on . Posted in Ένα άλλο παράθυρο

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ
Μια νεοκλασική μονοκατοικία στα Εξάρχεια και δυο γυναίκες, η Αλκμήνη και η Βόλια, που συμβιώνουν, ορίζοντας ως οχυρό της ασφαλούς συντροφικότητας τους αυτό το υποθηκευμένο σπίτι. Ένας νέος ενοικιαστής, ο Ανέστης, που θα αναστατώσει τη ζωή τους. Η Αλκμήνη φέρει την ευθύνη να διασώσει την πατρική κληρονομιά. Η Βόλια της συμπαραστέκεται..Ο Ανέστης θα γίνει ο αναπάντεχος σύμμαχος στην τελική λύση. Το κατασχετήριο έρχεται και το οχυρό θα πέσει. Ένα άλλο παράθυρο θα ανοίξει και μια άλλη ζωή θα ξεκινήσει.
Επιλέγοντας τη δομή μικρών σκηνών, η Δώρα Κουγιουμτζή σταχυολογεί κομμάτια ζωής τριών ανθρώπων. Χωρίς να επιδιώκει μια συνεχή χρονική ροή των σκηνών, αλλά και χωρίς η επιλογή των στιγμών να «υποκρίνεται» την αυθαιρεσία του τυχαίου, η συγγραφέας διαιρεί με κινηματογραφική τεχνική την καθημερινότητα, συμπυκνώνοντας το δραματικό περιεχόμενο σε σύντομα στιγμιότυπα.
Με αφομοιωμένους τους ρεαλιστικούς όρους της νεοελληνικής θεατρικής γραφής, η συγγραφέας εμπιστεύεται τη δύναμη του υπονοούμενου, της υποβολής του νοήματος, των αποσιωπητικών.
Ο διάλογος της ολοκληρώνεται μόνο στα βλέμματα των ηθοποιών που θα τον αποδώσουν σκηνικά. Με άλλα λόγια εμπιστεύεται το κείμενό της στη σκηνική πράξη. Έργο νεοελληνικό που δεν ξεχνά όμως πως είναι και έργο σύγχρονο, το Ένα άλλο παράθυρο υποβάλλει το νόημα χωρίς να το τοποθετεί βίαια επί σκηνής, χωρίς ο λόγος να είναι αρκετός για να επιβεβαιώσει την πράξη, χωρίς η λέξη να εκβιάζει το νόημα. Στο προσωπικό σύμπαν κοριτσιών – όπως και σε κάθε μικρόκοσμο – η επικοινωνία δεν μπορεί να έχει ανάγκη την επεξήγηση, τον ορθά ανεπτυγμένο λόγο, την ανάλυση. Τα συναισθήματα επικοινωνούν καλύτερα μέσα στην αρμονική σιωπή της συνενοχής. Οι λέξεις κερδίζουν έδαφος όταν διαταραχθεί η ισορροπία, όταν ανατραπούν οι βεβαιότητες, όταν πρέπει να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη. Στο λαβύρινθο των σύγχρονων σχέσεων το αίνιγμα της επικοινωνίας μοιάζει με μισοτελειωμένο πάζλ. Και τη μορφή αυτή επιλέγει να δώσει στο διάλογο η συγγραφέας, με το καίριο και ουσιαστικό φωλιάζει στα κενά που ανοίγει η σιωπή.

Συγγραφεας

Written by admin on . Posted in Ένα άλλο παράθυρο

Βιογραφικό Σημείωμα

ΔΟΡΑ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ
Γεννήθπκε στη θεοσαλονίκη. Από μικρή ασχολή- θηκε με τη μουσική. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριοτοτελείου Πανεπιστημίου θεσοαλονίκης, ενώ σπούδασε πιάνο και πήρε πτυχίο στα Ανώτερα θεωρητικά, αρμονία και αντίστιξη. Η πρώτη της επαφή με το θέατρο γίνεται μέσα από το Κέντρο θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης, όπου παρακολουθεί τους δύο κύκλους θεατρικής έκφρασης. Γράφει μουσική για θεατρικές παραστάσεις σε σκηνοθεσία Π. Ζηβανού, Β. Οικονόμου και Μ. Μπαρμπατσάλου. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός – Μουσικής – στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή. Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί στο λογοτεχνικό περιοδικά «Πάροδος» όπου εκδίδει και επιμελείται ο Κ. Ριζάκης. Το «Ένα άλλο παράθυρο» είναι το πρώτο της θεατρικό έργο. ]

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Written by admin on . Posted in Ένα άλλο παράθυρο

Ένα νεοελληνικό έργο σήμερα. Ποια ερωτήματα καλείται να απαντήσει; Ποια κοινωνική πραγματικότητα να αποτυπώσει και να προσπαθήσει να ερμηνεύσει ;
Τον τελευταίο καιρό η ελληνική κοινωνία βιώνει μια μεγάλη κρίση που την κλονίζει συθέμελα. Το οικονομικό πρόβλημα αποτελεί απλώς μία παράμετρο του φαινομένου. Ή ίσως και την αφορμή για να αναδειχθεί το πραγματικό νόσημα. Ένα απόστημα, στο οποίο συσσωρεύονται, από συστάσεως νεοελληνικού κράτους, πυώδεις, δύσοσμες εκκρίσεις παραγοντισμού, διαφθοράς και ατομοκεντρισμου. Ιδιαίτερα μετά τις Βαριές ήττες των συλλογικών οραμάτων, με τελευταία σε χρονολογική σειρά «τη χαμένη άνοιξη», που οδήγησε στην επιβολή της χούντας, η ατομική λύση, το προσωπικό βόλεμα προκρίνεται ως ο μόνος δρόμος επιβίωσης.
Μέσα σ αυτή τη νοσηρότητα κινούνται και δρουν οι ήρωες του έργου. Στην Αθήνα, σήμερα, τρία νέα παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι. Σέρνουν βαριές παρακαταθήκες. Να σώσουν την επιβαρημένη πατρική κληρονομιά. Επιλέγουν να προσπαθήσουν και δημιουργούν παράλληλα έναν μικρόκοσμο ανθρωπιάς, μια μικρή κοιτίδα ουσιαστικών ανθρώπινων σχέσεων, παλεύοντας να κλείσουν ερμητικά την
πόρτα στο εξωτερικό περιβάλλον της φτώχειας, της ανεργίας, της βίας, της αγριότητας, και εντέλει του απανθρωπισμού. Η περιχαράκωση, όμως, ακόμα και σε μία ιδανική ουτοπία δεν φαίνεται να είναι η λύση.
έξω κόσμος εισβάλλει δυναμικά κάτω από την πόρτα. Και τότε οι ήρωες παύουν να εθελοτυφλούν, παύουν να παλεύουν για το ανέφικτο. Στέκονται απέναντι σε ότι μέχρι σήμερα προσπαθούσαν να αποφύγουν, το κοιτούν κατάματα και δρούν, εμπνεόμενοι ο ένας από τον άλλο, στηρίζόμενοι ο ένας στον άλλον.
« Η μόνη ελπίδα, η καταστροφή» προτείνει η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη- Ρούκ αξιολογώντας το σημερινό αδιέξοδο.! Τις κοινότητες, ειδικά νέων ανθρώπων, που Βασίζονται στην αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό και δρουν ενάντια σε ότι τους προτείνε- ται και τους επιβάλλεται, αναζητώντας έναν «άλλο» δρόμο, ένα «άλλο» παράθυρο, προτάσσει ως διέξοδο η Κουγιουμτζή. Σ’ ένα έργο σχέσεων, βαθύτατα ανθρώπινο και γι αυτό ουσιαστικά πολιτικό..
Ίσως τελικά υπάρχει λύση

Μαρία Μπαρμπατσάλου

κεντρο θεατρικης ερευνας θεσσαλονικης