ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ
Μια νεοκλασική μονοκατοικία στα Εξάρχεια και δυο γυναίκες, η Αλκμήνη και η Βόλια, που συμβιώνουν, ορίζοντας ως οχυρό της ασφαλούς συντροφικότητας τους αυτό το υποθηκευμένο σπίτι. Ένας νέος ενοικιαστής, ο Ανέστης, που θα αναστατώσει τη ζωή τους. Η Αλκμήνη φέρει την ευθύνη να διασώσει την πατρική κληρονομιά. Η Βόλια της συμπαραστέκεται..Ο Ανέστης θα γίνει ο αναπάντεχος σύμμαχος στην τελική λύση. Το κατασχετήριο έρχεται και το οχυρό θα πέσει. Ένα άλλο παράθυρο θα ανοίξει και μια άλλη ζωή θα ξεκινήσει.
Επιλέγοντας τη δομή μικρών σκηνών, η Δώρα Κουγιουμτζή σταχυολογεί κομμάτια ζωής τριών ανθρώπων. Χωρίς να επιδιώκει μια συνεχή χρονική ροή των σκηνών, αλλά και χωρίς η επιλογή των στιγμών να «υποκρίνεται» την αυθαιρεσία του τυχαίου, η συγγραφέας διαιρεί με κινηματογραφική τεχνική την καθημερινότητα, συμπυκνώνοντας το δραματικό περιεχόμενο σε σύντομα στιγμιότυπα.
Με αφομοιωμένους τους ρεαλιστικούς όρους της νεοελληνικής θεατρικής γραφής, η συγγραφέας εμπιστεύεται τη δύναμη του υπονοούμενου, της υποβολής του νοήματος, των αποσιωπητικών.
Ο διάλογος της ολοκληρώνεται μόνο στα βλέμματα των ηθοποιών που θα τον αποδώσουν σκηνικά. Με άλλα λόγια εμπιστεύεται το κείμενό της στη σκηνική πράξη. Έργο νεοελληνικό που δεν ξεχνά όμως πως είναι και έργο σύγχρονο, το Ένα άλλο παράθυρο υποβάλλει το νόημα χωρίς να το τοποθετεί βίαια επί σκηνής, χωρίς ο λόγος να είναι αρκετός για να επιβεβαιώσει την πράξη, χωρίς η λέξη να εκβιάζει το νόημα. Στο προσωπικό σύμπαν κοριτσιών – όπως και σε κάθε μικρόκοσμο – η επικοινωνία δεν μπορεί να έχει ανάγκη την επεξήγηση, τον ορθά ανεπτυγμένο λόγο, την ανάλυση. Τα συναισθήματα επικοινωνούν καλύτερα μέσα στην αρμονική σιωπή της συνενοχής. Οι λέξεις κερδίζουν έδαφος όταν διαταραχθεί η ισορροπία, όταν ανατραπούν οι βεβαιότητες, όταν πρέπει να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη. Στο λαβύρινθο των σύγχρονων σχέσεων το αίνιγμα της επικοινωνίας μοιάζει με μισοτελειωμένο πάζλ. Και τη μορφή αυτή επιλέγει να δώσει στο διάλογο η συγγραφέας, με το καίριο και ουσιαστικό φωλιάζει στα κενά που ανοίγει η σιωπή.


admin

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.