Το Μάρτιο του 2017 το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης φιλοξένησε στο χώρο του τη θεατρική παράσταση «Το Σόλο του Φίγκαρω» του Γιάννη Σκαρίμπα.

Ο ήρωας του Γιάννη Σκαρίμπα, Αντώνης Σουρούπης, περιφέρεται στους δρόμους της πόλης με οίστρο επί πτερύγων ρεζίλικου παρέα με την παλινδρομική κίνηση της σκέψης του που ξεκινά από τον έξω κόσμο, από αυτά που βλέπει, που ακούει, που οσμίζεται και φτάνει ως το μέσα κόσμο του, στο χαλασμένο του μυαλό, μετά το ντίνγκισμα μιας χορδής που έσπασε άξαφνα από καπνούς, οξειδώσεις, εξατμίσεις… περνώντας στο στάδιο του πολύ λογικός.
Και αυτό το πολύ λογικός σουλατσάρει στα γρανάζια του μυαλού του, με την Λουίζα-Νίνα, τη γυναίκα φωνή και οδηγήτρα. Άνθρωπος χίμαιρα που διασχίζει τους δρόμους με σερνάμενο πόδι, χαρούμενος, ώσπου βρίσκεται κυκλωμένος χωρίς επιστροφή και τραβάει μπροστά για μια υπόσχεση: το Σόλο του Φίγκαρω και για μια αναγκαστική αναμόρφωση της πόλης, που ησυχάζει από τα πυροτεχνήματα ενώ αυτός δεν μπορεί να σηκώσει το κεφάλι. Ανατρεπτικός ο λόγος ξεφλουδίζει την ψυχή, ερεθίζει το νου, φτάνει ως τα βαθειά φυλλοκάρδια με το κλειδί- στιλέτο της μουσικής κούκλας Λουίζα-Νίνα θύμα και θύτης. Το Σόλο του Φίγκαρω είναι ένα κείμενο ορμητικό, βαθειά θάλασσα, ήσυχη λίμνη, λαβύρινθος, καυτή έρημος. Με το έργο αυτό ο Σκαρίμπας δευρευνά τα όριά του δίνοντας τη δυνατότητα στον αναγνώστη να κοιτάξει τον καθρέφτη που αλλοιώνει τον χρόνο, να ακούσει τις βαθύτερες φωνές, να δει την προσωπική του αλήθεια και να αποφασίσει ως θύτης και θύμα.
Στην θεατρική του μεταφορά ένα έργο δοκιμασία για τον θεατή, τον ερμηνευτή, τον μουσικό, τον σκηνοθέτη.

Συντελεστές παράστασης:

Ερμηνεία: Γιάννης Θωμάς

Μουσική επί σκηνής: Κώστας Θεοδώρου (κοντραμπάσο, υδρόφωνο)

Φωτισμοί: Φωτεινή Ποταμιά

Διασκευή: Δημήτρης Κωστής

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόγκος

Παραγωγή: no bizz productions


admin

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.