Βασίλης Ζιώγας – Σύντομο βιογραφικό

Ο Βασίλης Ζιώγας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε ως ποιητής με τη συλλογή «21 σπουδές για μικρό στίχο», αποκύρηξε όμως τα ποιήματά του και αφοσιώθηκε στη θεατρική γραφή.

Το πρώτο του θεατρικό έργο ήταν το «Προξενιό της Αντιγόνης», που παραστάθηκε για πρώτη φορά από το θίασο Δωδέκατη Αυλαία και στη συνέχεια από θιάσους της Ελβετίας και της Αυστρίας και από το ελληνικό Εθνικό Θέατρο. Τα μονόπρακτα έργα του ¨Οι μπριζόλες» και «Η σταφίδα και το ψυχοπαίδι», ανέβηκαν στη Βιέννη (1962) και το «Εστιατόριο Humanismus” από το Πειραματικό Θέατρο σε μετάφραση Otto Steininger (1964). Σε μουσική Αργύρη Κουνάδη ανέβηκε στις όπερες της Βόννης και του Βερολίνου το μονόπρακτό του «Το λαστιχένιο φέρετρο».Επιτυχία σημείωσε η παράσταση του έργου του «Χρωματιστές Γυναίκες» από το θέατρο του Πειραιά (1984).

Πολλά έργα του παραμένουν άπαιχτα, ενώ «Το Μπουκάλι», από τις κορυφαίες στιγμές της δραματουργίας του Ζιώγα, ανέβηκε από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου το 1987 και από ερασιτεχνικό θίασο σε σκηνοθεσία του συγγραφέα το 1979. Το 1977 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Ζιζή».

 (Από το πρόγραμμα της παράστασης)


admin

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.