H ομάδα ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ παρουσιάζει την παράσταση
ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΒΕΡΘΕΡΟΥ
Το χρονικό μιας απόδρασης

στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης

18 Νοεμβρίου-3 Δεκεμβρίου
κάθε Σάββατο και Κυριακή
Ώρα 21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΤΕΩΣ ΤΕΙΡΕΣΙΑ
Γ. Κωνσταντινίδη 15 (Δελφών με Παρασκευοπούλου)
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 6993617704 καθημερινά 17:00-20:00
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 7€

ΕΝΑΣ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ ΗΡΩΑΣ
Το νεανικό μυθιστόρημα του Γκαίτε Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου (1774), έργο σταθμός για την παγκόσμια λογοτεχνία, αποτελεί ύμνο στην ελευθερία του ατόμου και ανοίγει το δρόμο για την ανάδυση του Ρομαντισμού. Ο νεαρός Βέρθερος, ήρωας ορμητικός, ασυμβίβαστος και παραδομένος ολοκληρωτικά στο συναίσθημα, γίνεται το ίνδαλμα της εποχής του. Η αυτοχειρία του αποτελεί μανιφέστο ελευθερίας και αντικομφορμισμού, πλήθος νέοι τον ακολουθούν αυτοκτονώντας ντυμένοι με το χαρακτηριστικό κοστούμι του Βέρθερου και με ένα ανοιχτό αντίτυπο του μυθιστορήματος στο πλάι τους. Σήμερα, 250 χρόνια μετά, η ακτινοβόλα προσωπικότητα του νεαρού ήρωα ταυτίζεται με την ιδιοσυγκρασία του εξεγερμένου ατόμου και παραμένει επίκαιρη συγκινώντας βαθιά κάθε ανήσυχη ψυχή.

ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΧΘΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
Τρεις περφόρμερ, μέσα από την αδιάκοπη εναλλαγή αφήγησης και αναπαράστασης, αποκαλύπτουν το χρονικό της απόδρασης του νεαρού Βέρθερου από τον κόσμο. Ένας αφηγητής ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας του ήρωα μέσα από αντικείμενα-τεκμήρια: βιβλία, ημερολόγια, επιστολές… Ο Βέρθερος ξαναζεί μέσω της μνήμης, αμετακίνητος στις ιδέες του, πάντα μόνος, διωγμένος από την υποκρισία των κοινωνικών σχέσεων, ανίκανος να βρει κάπου να ανήκει πραγματικά, ως την τελική, οριστική φυγή του που μοιάζει κραυγή ελευθερίας. Μία μουσικός -περφόρμερ ενσαρκώνει τον ανεκπλήρωτο έρωτα του ήρωα, την αινιγματική Λόττε, που ακροβατεί ανάμεσα στις επιθυμίες της και τις κοινωνικές επιταγές. Η παράσταση βλέπει την εποχή μας μέσα από την οπτική του νεαρού ήρωα, μια εποχή που εχθρεύεται τους ανθρώπους. Ποια είναι η μοίρα του εξεγερμένου ατόμου σε μια τέτοια κοινωνία; Ποια η ευθύνη των μελών της; Έχει αξία η ζωή χωρίς ελευθερία;

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Η παράσταση βασίζεται στο βιβλίο: Johann Wolfgang von Goethe, Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου, μετάφραση Στέλλας Νικολούδη, Εκδόσεις Άγρα, 1996

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/Κλαίρη Χριστοπούλου
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ/Θένια Χριστάκου
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ/Θένια Χριστάκου, Κλαίρη Χριστοπούλου, Νατάσσα Αστρεινίδη, Βασιλική Αθανασιάδου
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ/Ελίνα Ευταξία, Μαλαματή Ευθυμιάδου
ΚΙΝΗΣΗ/Δέσποινα Καπουλίτσα
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ/Αθηνά Μπανάβα
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ/Κωστής Βοζίκης
ΠΑΙΖΟΥΝ:
ΑΦΗΓΗΤΗΣ/Γιάννης Περδίκης
ΒΕΡΘΕΡΟΣ/Πολύκαρπος Φιλιππίδης (φιλική συμμετοχή)
ΛΟΤΤΕ/Εύη Παπαδοπούλου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/Χριστίνα Βούλγαρη
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ/Τέση Δροσοπούλου
ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ/Σοφοκλής -Μαρία

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Ομάδας Τέχνης Oberon

Η ομάδα ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ δημιουργήθηκε το 2010 από την Κλαίρη Χριστοπούλου, την Ροδή Στεφανίδου και τον Νάσο Χαλκίδη. Ανάγκη αυτής της συνάντησης ήταν η καλλιτεχνική έρευνα σε συνάρτηση με τα κοινωνικοπολιτικά τεκταινόμενα και η σύνδεση του καλλιτέχνη με την εποχή του. Στα εφτά χρόνια παρουσίας της, η ομάδα έχει αποτελέσει σχεδία και άλλων ταξιδευτών που συμμερίζονται τις βασικές της αρχές και έχει γίνει η αφορμή για γόνιμες συνεργασίες. Έχει μέχρι σήμερα παρουσιάσει τις παραστάσεις: Δεν υπάρχει κανείς- performance βασισμένη στον πρόλογο του Προμηθέα Δεσμώτη (2010), Μία ξενάγηση (2010), Πείνα- work in progress (2011), Πείνα- β’ σχεδίασμα (2012), Μάγισσες Wanted (2013), Για να τελειώνουμε με την κρίση του Θεού (2014), Κουαρτέτο (2015), Παιχνίδι με τις λέξεις (2016).


admin

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.