Thomas Bernhard – Σύντομο βιογραφικό

Thomas Bernhard
(1931-1989)

Αυστριακός συγγραφέας, θεωρείται απ’ τους μεγαλύτερους γερμανόφωνους συγγραφείς του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Παιδί μιας ανύπαντρης μητέρας, πέρασε τα παιδικά του χρόνια κοντά στον συγγραφέα παππού του, τον οποίο υπεραγαπούσε. Στην εφηβεία του η μητέρα του αναγκάστηκε να τον στείλει σ’ ένα εθνικοσοσιαλιστικό οικοτροφείο, όπου πέρασε τραυματικά χρόνια με μόνη διέξοδο τα μαθήματα ζωγραφικής, μουσικής και τραγουδιού, που ο παππούς του επέμενε να πάρει. Στα 15 του χρόνια παράτησε το γυμνάσιο και άρχισε να δουλεύει σ’ ένα μπακάλικο. Το 1949 μια ευαισθησία στους πνεύμονες, που εξελίχθηκε σε φυματίωση, τον ανάγκασε να περάσει αρκετά χρόνια σε νοσοκομεία και σανατόρια, όπου άρχισε να διαβάζει και να γράφει εντατικά. Στη διάρκεια της νοσηλείας του πέθανε η μητέρα και ο παππούς του, αλλά το 1951 γνώρισε την κατά 35 χρόνια μεγαλύτερη του Χέντβιγκ Σταβιάνιτσεκ, που παρέμεινε κοντά του ως το θάνατο της το 1984, στηρίζοντας τον ψυχικά και οικονομικά.

Ο Μπέρνχαρντ σπούδασε τραγούδι, σκηνοθεσία και υποκριτική στο Ζάλτσμπουργκ, ενώ ταυτόχρονα δούλεψε ως δημοσιογράφος σε αρκετές εφημερίδες. Από τη δεκαετία του ’60 αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη λογοτεχνία και το 1963 εξέδωσε το πρώτο του, βραβευμένο, μυθιστόρημα Παγωνιά. Τα επόμενα χρόνια έγραψε με εξαιρετικά πυκνό ρυθμό πεζά (Ένα παιδί, Ο μίμος των φωνών, Το κρύο, Η αιτία) και θεατρικά έργα (Ο αδαής και ο τρελός, Ο θεατροποιός, Πριν τη σύνταξη, Minetti), για τα οποία τιμήθηκε με μια σειρά σημαντικών βραβείων στη χώρα του και στο εξωτερικό. Ωστόσο, οι συνεχείς επιθέσεις που εξαπέλυε από τα έργα του στην υποκρισία της αυστριακής κοινωνίας, προκαλούσαν συχνά οργισμένες αντιδράσεις και πολυάριθμες μηνύσεις.

Ένα χρόνο πριν το θάνατο του, ολοκλήρωσε το magnum opus του, Πλατεία Ηρώων. Η πρεμιέρα του στο Burgtheater δημιούργησε πολιτικό σάλο, αλλά το έργο συνάντησε θριαμβευτική υποδοχή από το κοινό και την κριτική.

Ο Μπέρνχαρντ πέθανε το 1989· στη διαθήκη του απαγόρευσε τη δημοσίευση και το ανέβασμα των έργων του στην Αυστρία.


admin

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.