H Rona Munro γεννήθηκε το 1959 οτο Αμπερ- ντίν της Σκωτίας. Κόρη επιστημόνων με πατέρα καθηγητή γεωλογίας στο πανεπιστήμιο και μητέρα ιατρό – ραδιοθεραπεύτρια, ακολουθεί διαφορετικά επαγγελματικό μονοπάτια από τους γονείς της, γνωρίζοντας από μικρή τι είναι αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή της: να γίνει συγγραφέας . Έτσι, παράλληλα με τις σπουδές Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η συγγραφή φαίνεται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της και αρχίζει να γράφει ασταμάτητα για το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο αλλά και την τηλεόραση, ενώ σύντομα μετακομίζει στο Λονδίνο, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα.
Με περισσότερα από 30 έργα στο ενεργητικό της, θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες Σκωτσέζες γυναίκες συγγραφείς συνεχίζοντας αλλά και εξελίσσοντας την παράδοση εκείνων των Αγγλίδων συγγραφέων του Βεληνεκούς της Churchill και της Wertenbaker. Ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη και με φεμινιστική σκοπιά, γράφει έργα που όμως δεν αφήνουν έξω το ανθρωπιστικό στοιχείο. Η ίδια λέει για τον εαυτό της: «είμαι μια γυναίκα συγγραφέας, μια φεμινίστρια συγγραφέας και μια Σκωτσέζα συγγραφέας – ελπίζω όλες αυτές οι ιδιότητες περισσότερο να χρωματίζουν παρά να καθορίζουν τη γραφή μου.»1
Ανάμεσα στα πιο αναγνωρισμένα θεατρικά της έργα περιλαμβάνονται τα Your turn to Clean the Stair (1992), Bold Girls (1990], The Maiden Stone (2006], Snake (1999) καθώς και το The Last Witch (2009), με το οποίο συμμετείχε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Fringe του Εδιμβούργου. Έχει γράψει επίσης το σενάριο για τη ταινία Ladybird, Ladybird σε σκηνοθεσία Ken Loach (δύο βραβεία στο Διεθνές ΦεστιΒάλτου Βερολίνου), ενώ συνυπογρά¬φει το σενάριο για το Aimee & Jaguar (υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα). Το 1991 τιμάται με το βραβείο Susan Smith Blackburn για τη συνολική προσφορά της στο αγγλόφωνο θέατρο.
1) Συνέντευξη της Rona Munro στη Charlotte Higgins, The Guardian, 9/8/2009.
1999    Haunted
1982    The Bang And The Whimper        Snake
The Salesman        Aimee & Jaguar (συμμετοχή στο
σενάριο της ταινίας]
1983    Fugue
2002    Iron
1984    The Bus
Touchwood    2003    Gilt
1985    Ghost Story    2004    Catch A Falling Star!
Piper’s Cave        Women On The Verge Of A
Watching Waiters        T Junction
1986    Biggest Party In The World    2006    Indian Boy
Dust And Dreams        Long Time Dead
The Maiden Stone
1987    The Way To Go Home        Mary Barton
Winners        Strawberries in January
Watership Down
1988    Off The Road
2007    Dirt Under The Carpet
1989    Long Story Short
Saturday At The Commodore    2009    The Basement Flat
The Last Witch
1990    Bold Girls
*        2010    Gordon Brown: A Life in Theatre
1992    Scotland Matters
Your Turn To Clean The Stair        Little Eagles
2011    Pandas
1994    Ladybird, Ladybird        Oranges and Sunshine ]
(σενάριο ταινίας)        (σενάριο ταινίας)

Categories: Ατσάλι

admin

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.