Χρωματιστές Γυναίκες

Βασίλης Ζιώγας

Written by admin on . Posted in Χρωματιστές Γυναίκες

Βασίλης Ζιώγας – Σύντομο βιογραφικό

Ο Βασίλης Ζιώγας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε ως ποιητής με τη συλλογή «21 σπουδές για μικρό στίχο», αποκύρηξε όμως τα ποιήματά του και αφοσιώθηκε στη θεατρική γραφή.

Το πρώτο του θεατρικό έργο ήταν το «Προξενιό της Αντιγόνης», που παραστάθηκε για πρώτη φορά από το θίασο Δωδέκατη Αυλαία και στη συνέχεια από θιάσους της Ελβετίας και της Αυστρίας και από το ελληνικό Εθνικό Θέατρο. Τα μονόπρακτα έργα του ¨Οι μπριζόλες» και «Η σταφίδα και το ψυχοπαίδι», ανέβηκαν στη Βιέννη (1962) και το «Εστιατόριο Humanismus” από το Πειραματικό Θέατρο σε μετάφραση Otto Steininger (1964). Σε μουσική Αργύρη Κουνάδη ανέβηκε στις όπερες της Βόννης και του Βερολίνου το μονόπρακτό του «Το λαστιχένιο φέρετρο».Επιτυχία σημείωσε η παράσταση του έργου του «Χρωματιστές Γυναίκες» από το θέατρο του Πειραιά (1984).

Πολλά έργα του παραμένουν άπαιχτα, ενώ «Το Μπουκάλι», από τις κορυφαίες στιγμές της δραματουργίας του Ζιώγα, ανέβηκε από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου το 1987 και από ερασιτεχνικό θίασο σε σκηνοθεσία του συγγραφέα το 1979. Το 1977 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Ζιζή».

 (Από το πρόγραμμα της παράστασης)

Η παράσταση

Written by admin on . Posted in Χρωματιστές Γυναίκες

Χρωματιστές Γυναίκες

Βασίλη Ζιώγα

Οι «Ομάδες Θεατρικής Δράσης» του  ΚΘΕΘ παρουσίασαν από 2 Ιανουαρίου 2010 μέχρι 17 Φεβρουαρίου 2010 την παράσταση «Χρωματιστές Γυναίκες» του Βασίλη Ζιώγα σε σκηνοθεσία Λήδας Μπατσή.

Ο Βασίλης Ζιώγας ανήκει στους σημαντικότερους νεοέλληνες θεατρικούς συγγραφείς. Η γραφή του συνδυάζει την ποιητική διάσταση με το πικρό χιούμορ και τον κυνισμό και χωρίς να μπορεί να αναχθεί σε συγκεκριμένα λογοτεχνικά πρότυπα, ελληνικά ή ευρωπαϊκά, συνδυάζει δημιουργικές επιρροές από τον υπερρεαλισμό, την ψυχανάλυση, το αρχαίο δράμα και την ελληνική λαϊκή παράδοση. Το έργο του «Χρωματιστές Γυναίκες» θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα έργα του νεοελληνικού ποιητικού θεάτρου.

Δύο γυναίκες (ή μήπως όλες οι γυναίκες;) εγκλωβισμένες σε κάτι που το λένε παρελθόν προσπαθούν ν’ αντιμετωπίσουν το παρόν τους. Ένα αδιάκοπο παιχνίδι αντιπαραθέσεων θα τις οδηγήσει (;) στη λύτρωση…


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

Σκηνοθεσία: Λήδα Μπατσή

Σκηνικά – κοστούμια:  Νατάσα Ζηβανού

Φωτισμοί:  Πέτρος Ζηβανός

Μουσική επιμέλεια:  Λήδα Μπατσή

Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννης Γκουντάρας

Χειρισμός κονσόλας φωτισμών: Κώστας Βουρλιώτης

Χειρισμός κονσόλας ήχου:  Θένια Χριστάκου

Κατασκευή σκηνικών: Ιωσήφ Στεφανίδης

Σχεδιασμός εντύπων: Βίκτορ Γκουντάρας

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Ελένη Κοτσώνα

Ιωάννα Λαμνή

Έγραψαν για την παράσταση…

κεντρο θεατρικης ερευνας θεσσαλονικης