ACTION Theater Drama Studio

Written by admin on . Posted in Uncategorized

Ένας νέος τόπος συνάντησης ανθρώπων και τεχνών δημιουργήθηκε με την πολύτιμη συμπαράσταση και συνεργασία μελών, στελεχών και φίλων του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης. Το ACTION Theater Drama Studio, μία νέα καλλιτεχνική πρωτοβουλία του σκηνοθέτη θεάτρου Πέτρου Ζηβανού, στην Ολυμπιάδος 133, πίσω από το Τουρκικό Προξενείο. Ένα κύτταρο ελεύθερης έκφρασης που ήρθε στη ζωή για να προτείνει στο κοινό της Θεσσαλονίκης υψηλού επιπέδου επαγγελματικές – καλλιτεχνικές παραστάσεις και εκθέσεις εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών, εσωτερικές παραγωγές ή συνεργαζόμενων και φιλοξενούμενων σχημάτων. Και για να συμβάλλει, μέσα από την καλλιτεχνική εκπαίδευση, στην ουσιαστική επαφή πολλών και διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, με τη λυτρωτική δυνατότητα που δίνουν στη ζωή οι τέχνες και, πάνω από όλα, η τέχνη της κοινωνίας, το θέατρο.

Από τις 30 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν στο ACTION Theater Drama Studio τμήματα Θεατρικής Τέχνης για Αρχάριους, τμήματα Υποκριτικής Τέχνης για Προχωρημένους, καθώς και τμήματα Θεατρικής, Χορευτικής και Μουσικοθεατρικής Αγωγής για παιδιά και εφήβους. Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί Σεμινάριο Εισαγωγής στον Κινηματογράφο «Ένα ταξίδι από τη σκέψη στη δημιουργία», ενώ από τον Ιανουάριο θα λειτουργήσει εξειδικευμένος σεμιναριακός κύκλος με θέμα «Το θέατρο στην εκπαίδευση, από τη θεωρία στην πράξη».

Περισσότερες πληροφορίες στο http://actiontheater.gr. και στο τηλέφωνο: 2310 865904, καθημερινές 6-9 μ.μ.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα αγκαλιάσουν, θα αγαπήσουν και θα υποστηρίξουν και αυτή τη νέα μας πρωτοβουλία.

Πέτρος Ζηβανός

Written by admin on . Posted in Uncategorized

Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε μαθηματικά στο Α.Π.Θ. και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. (1985).

Ως αριστούχος απόφοιτος της σχολής προσελήφθη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο οποίο παρέμεινε για πέντε χρόνια. Συνεργάστηκε επίσης με τον Ντανιέλ Λομμέλ και το Αέναο Χοροθέατρο, το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης, τη Θεατρική Διαδρομή και την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης. Συνολικά ως ηθοποιός συμμετείχε σε εικοσιτέσσερις παραγωγές ερμηνεύοντας βασικούς ρόλους.
Ως βοηθός σκηνοθέτη στο Κ.Θ.Β.Ε. συνεργάστηκε με τον Γ. Χουβαρδά (Πενθεσίλεια) και τον Α. Βουτσινά (Μήδεια- Επίδαυρος 1990). Από το 1990 έως το 1992 υπήρξε βασικό στέλεχος του ενιαίου τότε θεάτρου «Εμπρός» στην Αθήνα (συνεργάτης-σκηνοθέτης στον Μικρό Έγιολφ του Ίψεν).

Από τον Οκτώβριο του 1992 έχει σκηνοθετήσει στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» τα εξής έργα, τα περισσότερα σε πρώτη ελληνική παρουσίαση: Τρίο σε μι μπεμολ του Ε. Ρομέρ (1992), Εσύ και τα σύννεφα σου του Ε. Βεστφάλ (1993), Μη σκοτώνεις τη μαμά της Σ. Κήτλυ (1994), … και Ιουλιέτα του Α. Δήμου (1995), Στη χώρα Ίψεν του Ι. Καμπανέλλη (1996), το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα και διακρίθηκε στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ της Ευρωπαϊκής Θεατρικής Σύμβασης , Στοκχόλμη 1997 και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ίψεν, Όσλο 1998), Το όνειρο του Ρο της Σ. Μιχαηλίδου (1997), Η τελευταία πράξη του Ι. Καμπανέλλη (παραγγελία του Υπουργείου Πολιτισμού 1998), Μετά τη πρόβα του Ι. Μπέργκμαν (2000) και Το παιδί του Γ. Φόσσε (2003). Πολλές από αυτές τις παραστάσεις παρουσιάστηκαν στην Αθήνα, σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο.

Για το Κ.Θ.Β.Ε. σκηνοθέτησε τα έργα: Λυτρωμένοι του Ε. Μποντ (2001), Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν του Μ. Μπρέχτ (2002), Επτά λογικές απαντήσεις του Λ. Προυσαλίδη (2004), Εφιάλτες του Γ. Σκούρτη (2005) Γλάρος του Α.Π.Τσέχωφ (2007).

Το 1997 σκηνοθέτησε την παιδική όπερα Τρελαντώνης της Π. Δέλτα (μουσ. Διευν. Α. Μπαλτάς, παραγωγή Κ.Θ.Β.Ε.- Φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη).

Για το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης (του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος και έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση) σκηνοθέτησε τα Φτερά Μπεκάτσας του Θ. Βαλτινού (1998), το Ένα Κραχ στον Παράδεισο του Ν Βεττού (1999), τρεις διαφορετικέ εκδοχές του Μινέττι του Τόμας Μπέρνχαρντ (2006-2007-2009), Πίστη Αγάπη Ελπίδα του Εντεν φον Χορβατ (2009), Ο Ντάννυ και η βαθειά γαλάζια θάλασσα του Τζων Πάτρικ Σάνλεη (2010), Ατσάλι της Ρόουνα Μανρώ (2011), Ραχήλ του Γρηγορίου Ξενόπουλου (2012).

Το 2001 εκπροσώπησε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Εργαστήρι Νέων Σκηνοθετών της Ένωσης των Θεάτρων Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Μουσικής και Δραματικής Τέχνης της Στουτγάρδης, παρουσιάζοντας μια παράσταση-εργασίας βασισμένη στη Στέλλα του Γκαίτε.

Για τη σουηδική τηλεόραση μετέφρασε και σκηνοθέτησε στο αρχαίο Ωδείο της Κω μια διασκευή του Αγαμέμνονα του Αισχύλου (1990).

Από το 1991 ασχολείται συστηματικά με την εκπαίδευση ηθοποιών πραγματοποιώντας πλήθος σεμιναρίων σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Το 1994 ίδρυσε με την συνεργασία της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης το Εργαστήρι Θεατρικής Τέχνης. Διδάσκει κατα καιρούς στη Δραματική σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. και από το 1995 εως το 2011 δίδαξε Υποκριτική και Σκηνοθεσία στο Τμήμα Θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Μέλος του Δ.Σ. (2004-2006) του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΟΥΝΕΣΚΟ).

κεντρο θεατρικης ερευνας θεσσαλονικης