Author Archive

admin

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Τα Πάθη του Νεαρού Βέρθερου

Written by admin on . Posted in Φιλοξενίες

H ομάδα ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ παρουσιάζει την παράσταση
ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΒΕΡΘΕΡΟΥ
Το χρονικό μιας απόδρασης

στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης

18 Νοεμβρίου-3 Δεκεμβρίου
κάθε Σάββατο και Κυριακή
Ώρα 21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΤΕΩΣ ΤΕΙΡΕΣΙΑ
Γ. Κωνσταντινίδη 15 (Δελφών με Παρασκευοπούλου)
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 6993617704 καθημερινά 17:00-20:00
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 7€

ΕΝΑΣ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ ΗΡΩΑΣ
Το νεανικό μυθιστόρημα του Γκαίτε Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου (1774), έργο σταθμός για την παγκόσμια λογοτεχνία, αποτελεί ύμνο στην ελευθερία του ατόμου και ανοίγει το δρόμο για την ανάδυση του Ρομαντισμού. Ο νεαρός Βέρθερος, ήρωας ορμητικός, ασυμβίβαστος και παραδομένος ολοκληρωτικά στο συναίσθημα, γίνεται το ίνδαλμα της εποχής του. Η αυτοχειρία του αποτελεί μανιφέστο ελευθερίας και αντικομφορμισμού, πλήθος νέοι τον ακολουθούν αυτοκτονώντας ντυμένοι με το χαρακτηριστικό κοστούμι του Βέρθερου και με ένα ανοιχτό αντίτυπο του μυθιστορήματος στο πλάι τους. Σήμερα, 250 χρόνια μετά, η ακτινοβόλα προσωπικότητα του νεαρού ήρωα ταυτίζεται με την ιδιοσυγκρασία του εξεγερμένου ατόμου και παραμένει επίκαιρη συγκινώντας βαθιά κάθε ανήσυχη ψυχή.

ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΧΘΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
Τρεις περφόρμερ, μέσα από την αδιάκοπη εναλλαγή αφήγησης και αναπαράστασης, αποκαλύπτουν το χρονικό της απόδρασης του νεαρού Βέρθερου από τον κόσμο. Ένας αφηγητής ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας του ήρωα μέσα από αντικείμενα-τεκμήρια: βιβλία, ημερολόγια, επιστολές… Ο Βέρθερος ξαναζεί μέσω της μνήμης, αμετακίνητος στις ιδέες του, πάντα μόνος, διωγμένος από την υποκρισία των κοινωνικών σχέσεων, ανίκανος να βρει κάπου να ανήκει πραγματικά, ως την τελική, οριστική φυγή του που μοιάζει κραυγή ελευθερίας. Μία μουσικός -περφόρμερ ενσαρκώνει τον ανεκπλήρωτο έρωτα του ήρωα, την αινιγματική Λόττε, που ακροβατεί ανάμεσα στις επιθυμίες της και τις κοινωνικές επιταγές. Η παράσταση βλέπει την εποχή μας μέσα από την οπτική του νεαρού ήρωα, μια εποχή που εχθρεύεται τους ανθρώπους. Ποια είναι η μοίρα του εξεγερμένου ατόμου σε μια τέτοια κοινωνία; Ποια η ευθύνη των μελών της; Έχει αξία η ζωή χωρίς ελευθερία;

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Η παράσταση βασίζεται στο βιβλίο: Johann Wolfgang von Goethe, Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου, μετάφραση Στέλλας Νικολούδη, Εκδόσεις Άγρα, 1996

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/Κλαίρη Χριστοπούλου
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ/Θένια Χριστάκου
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ/Θένια Χριστάκου, Κλαίρη Χριστοπούλου, Νατάσσα Αστρεινίδη, Βασιλική Αθανασιάδου
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ/Ελίνα Ευταξία, Μαλαματή Ευθυμιάδου
ΚΙΝΗΣΗ/Δέσποινα Καπουλίτσα
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ/Αθηνά Μπανάβα
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ/Κωστής Βοζίκης
ΠΑΙΖΟΥΝ:
ΑΦΗΓΗΤΗΣ/Γιάννης Περδίκης
ΒΕΡΘΕΡΟΣ/Πολύκαρπος Φιλιππίδης (φιλική συμμετοχή)
ΛΟΤΤΕ/Εύη Παπαδοπούλου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/Χριστίνα Βούλγαρη
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ/Τέση Δροσοπούλου
ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ/Σοφοκλής -Μαρία

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Ομάδας Τέχνης Oberon

Η ομάδα ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ δημιουργήθηκε το 2010 από την Κλαίρη Χριστοπούλου, την Ροδή Στεφανίδου και τον Νάσο Χαλκίδη. Ανάγκη αυτής της συνάντησης ήταν η καλλιτεχνική έρευνα σε συνάρτηση με τα κοινωνικοπολιτικά τεκταινόμενα και η σύνδεση του καλλιτέχνη με την εποχή του. Στα εφτά χρόνια παρουσίας της, η ομάδα έχει αποτελέσει σχεδία και άλλων ταξιδευτών που συμμερίζονται τις βασικές της αρχές και έχει γίνει η αφορμή για γόνιμες συνεργασίες. Έχει μέχρι σήμερα παρουσιάσει τις παραστάσεις: Δεν υπάρχει κανείς- performance βασισμένη στον πρόλογο του Προμηθέα Δεσμώτη (2010), Μία ξενάγηση (2010), Πείνα- work in progress (2011), Πείνα- β’ σχεδίασμα (2012), Μάγισσες Wanted (2013), Για να τελειώνουμε με την κρίση του Θεού (2014), Κουαρτέτο (2015), Παιχνίδι με τις λέξεις (2016).

ACTION Theater Drama Studio

Written by admin on . Posted in Uncategorized

Ένας νέος τόπος συνάντησης ανθρώπων και τεχνών δημιουργήθηκε με την πολύτιμη συμπαράσταση και συνεργασία μελών, στελεχών και φίλων του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης. Το ACTION Theater Drama Studio, μία νέα καλλιτεχνική πρωτοβουλία του σκηνοθέτη θεάτρου Πέτρου Ζηβανού, στην Ολυμπιάδος 133, πίσω από το Τουρκικό Προξενείο. Ένα κύτταρο ελεύθερης έκφρασης που ήρθε στη ζωή για να προτείνει στο κοινό της Θεσσαλονίκης υψηλού επιπέδου επαγγελματικές – καλλιτεχνικές παραστάσεις και εκθέσεις εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών, εσωτερικές παραγωγές ή συνεργαζόμενων και φιλοξενούμενων σχημάτων. Και για να συμβάλλει, μέσα από την καλλιτεχνική εκπαίδευση, στην ουσιαστική επαφή πολλών και διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, με τη λυτρωτική δυνατότητα που δίνουν στη ζωή οι τέχνες και, πάνω από όλα, η τέχνη της κοινωνίας, το θέατρο.

Από τις 30 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν στο ACTION Theater Drama Studio τμήματα Θεατρικής Τέχνης για Αρχάριους, τμήματα Υποκριτικής Τέχνης για Προχωρημένους, καθώς και τμήματα Θεατρικής, Χορευτικής και Μουσικοθεατρικής Αγωγής για παιδιά και εφήβους. Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί Σεμινάριο Εισαγωγής στον Κινηματογράφο «Ένα ταξίδι από τη σκέψη στη δημιουργία», ενώ από τον Ιανουάριο θα λειτουργήσει εξειδικευμένος σεμιναριακός κύκλος με θέμα «Το θέατρο στην εκπαίδευση, από τη θεωρία στην πράξη».

Περισσότερες πληροφορίες στο http://actiontheater.gr. και στο τηλέφωνο: 2310 865904, καθημερινές 6-9 μ.μ.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα αγκαλιάσουν, θα αγαπήσουν και θα υποστηρίξουν και αυτή τη νέα μας πρωτοβουλία.

Αιτήσεις συμμετοχής για το Εργαστήρι Θεατρικής Τέχνης

Written by admin on . Posted in Εκπαίδευση

Το Εργαστήρι Θεατρικής Τέχνης – εκπαιδευτικό σκέλος του ΚΘΕΘ – ανακοινώνει ότι θα δεχθεί και φέτος νέα μέλη για τον Βασικό Κύκλο Υποκριτικής.

Αφορά σε όλους όσοι επιζητούν, να διερευνήσουν την επιθυμία και τις δυνατότητές τους, μέσα από μία πρώτη συστηματική επαφή με την ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ. Δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία, ούτε απαιτείται κανενός είδους προετοιμασία.

Η επιλογή των νέων μελών προκύπτει μέσα από μία διαδικασία που περιλαμβάνει συνέντευξη, ερωτηματολόγιο και ένα δίωρο πρακτικό μάθημα. Από ΝΟΕΜΒΡΙΟ έως ΙΟΥΝΙΟ – 2 φορές την εβδομάδα ΔΕΥΤΕΡΑ 5-8:00 μ.μ. και ΤΕΤΑΡΤΗ 5-8.00μ.μ. Θα υπάρξουν τουλάχιστον 8(οκτώ) έξτρα τρίωρα μαθήματα (δηλαδή ένας επιπλέον μήνας εκπαίδευσης), τους δύο τελευταίους μήνες ΜΑΙΟ – ΙΟΥΝΙΟ, πριν από τις ανοιχτές δοκιμασίες ενώπιον κοινού.

Περισσότερες Πληροφορίες για τον Βασικό Κύκλο Υποκριτικής εδώ.

Πληροφορίες – αιτήσεις συμμετοχής προσωπικά από Δευτέρα 11/9/2017: Καθημερινά 6 – 8.00μ.μ. εκτός ΣΑΒΒΑΤΟΥ και ΚΥΡΙΑΚΗΣ στην έδρα μας ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΤΕΩΣ ΤΕΙΡΕΣΙΑ (Γ.Κωνσταντινίδη 15 & Μάντεως Τειρεσία – Περιοχή Θεάτρων Αμαλία, Άνετον και Ράδιο Σίτυ) Tηλέφωνο: 2310865904

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Για λόγους εσωτερικής λειτουργίας του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, θα δοθούν ως καταληκτικές ημερομηνίες, για τις ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στον Βασικό Κύκλο Υποκριτικής, μόνο οι παρακάτω πέντε (5) ημέρες: 9/11/13/16 και 18 Οκτώβρη.

 

Μη Σκοτώνεις τη Μαμά

Written by admin on . Posted in Μη Σκοτώνεις τη Μαμά, Παραστάσεις

Μη Σκοτώνεις τη Μαμά

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας 2016-17 του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ παρουσιάζει μία υπόθεση εργασίας βασισμένη στο:

“Μη Σκοτώνεις τη Μαμά”

της Σαρλότ Κήτλυ

από 17 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης

Είσοδος ελεύθερη

 (προαιρετική συνεισφορά για τα έξοδα των παρουσιάσεων)

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:

Το Μη σκοτώνεις τη μαμά γράφτηκε από την Charlotte Keatly το 1985 και πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κόντακτ Θήατερ του Μάντσεστερ το 1987. Ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1995 από την Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης”. Πρόκειται για ένα σπάνιο θεατρικό έργο – κινηματογραφικής δομής – που παρουσιάζει μέσα από τέσσερις διαφορετικές ηλικίες, τις σημαντικότερες δραματικές αλλαγές, στη ζωή των γυναικών της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα. Η “Ομάδα Πρωτοβουλίας” 2016-17 θέλησε μέσα από την εργασία της –βασισμένη στη συλλογικότητα και την κοινή δημιουργία – να διερευνήσει, τη δημιουργία και την εξέλιξη των ανταγωνιστικών ρόλων, που καλείται καθημερινά να εκπληρώσει η σύγχρονη γυναίκα: Μητρότητα, Καριέρα, Οικογένεια και πάνω απ’ όλα το «πανικόβλητο παιδί» που κρύβει μέσα της.

 

Παίρνουν μέρος:

Τζίνα Βινιέρη

Λυδία Τσίκου

Μαρίνα Κολοκούρη

Βασιλική Γκατζιάκη

 

Επιμέλεια Σκηνογραφίας/Ενδυματολογίας: Κατερίνα Σταύρου

Κατασκευή Σκηνικών: Γιώτης Ροβινσών

Επιμέλεια Κίνησης: Ιωάννα Μήτσικα

Επιμέλεια Ηχογραφήσεων: Γιώργος Φλέγγας

Χειρισμός κονσόλας φωτισμού: Αφροδίτη Αθανασιάδου

Χειρισμός κονσόλας ήχου:  Λαμπρινή Τζορέλα

Τεχνική Υποστήριξη: Κλεάνθης Καρακώτσιος

Γενική Επιμέλεια Σύνθεσης:  Κική Καραϊσκου, Πέτρος Ζηβανός

 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Παρ. 17/02, 21:00 || Σαβ. 18/02, 21:00 || Κυρ. 19/02, 20:00

Παρ. 24/02, 21:00 | Σαβ. 25/02, 21:00 | Κυρ. 26/02, 20:00

Παρ. 03/03, 21:00 | Σαβ. 04/03, 21:00 | Κυρ. 05/03, 20:00

 

ΧΩΡΟΣ:

Αίθουσα Μάντεως Τειρεσία

Γ. Κωνσταντινίδη 15 & Μάντεως Τειρεσία

(Περιοχή Θεάτρων Αμαλία, Άνετον & Ράδιο Σίτυ)

τηλέφωνο κρατήσεων: 2310865904

Ανακοίνωση

Written by admin on . Posted in Εκπαίδευση

Η Διαδικασία Επιλογής για τον ΒΑΣΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ 2016-2017 ολοκληρώθηκε. Υπενθυμίζουμε ότι οι κύκλοι Υποκριτικής του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ μετά τη συγκρότησή τους είναι κλειστοί. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσοι εδώ και 23 χρόνια μας εμπιστεύονται.

 

Η Εκπαιδευτική Ομάδα
του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.

Το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Από τη θεωρία στην πράξη

Written by admin on . Posted in Εκπαίδευση

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Κ.Θ.Ε.Θ.)

Το θέατρο στην εκπαίδευση

(Από τη θεωρία στην πράξη)

Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – εκπαιδευτικό σκέλος του Κ.Θ.Ε.Θ. – ανακοινώνει τη συγκρότηση ενός νέου εργαστηριακού κύκλου με αντικείμενο: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ σε όλους όσοι χρειάζονται στην εργασία τους το θέατρο ως παιδαγωγικό – διδακτικό ή ερευνητικό εργαλείο:

α) Δάσκαλοι, καθηγητές, επαγγελματίες ανθρωπιστικών σπουδών – κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι κλπ.

β) Σπουδαστές, φοιτητές τμημάτων που ενδέχεται να απασχοληθούν σε κάποια βαθμίδα εκπαίδευσης  (Δημόσιας ή Ιδιωτικής).

Ο κύκλος συγκροτήθηκε και λειτουργεί κάθε Σάββατο 13.15 – 17.15. Θα διαρκέσει μέχρι τέλη Ιουνίου.

Περισσότερες Πληροφορίες: ketheth@yahoo.gr

 

 

Ανακοίνωση

Written by admin on . Posted in Εκπαίδευση

Ενημερωνουμε  τους αγαπητους φιλους-ες που μας απευθυνονται τηλεφωνικα ειτε ηλεκτρονικα, οτι το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ-εκπαιδευτικο σκελος του ΚΘΕΘ-δεν ειχε ποτε και δεν εχει,καμμια σχεση με φροντιστηριο προετοιμασιας ουτε και πραγματοποιει ιδιαιτερα μαθηματα για τους υποψηφιους Δραματικων σχολων-εξετασεων ΥΠΠΟ. Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ λειτουργει εδω και 23χρονια στη Θεσσαλονικη με μια εντελως διαφορετικη εκπαιδευτικη-καλλιτεχνικη αντιληψη που βασιζεται στις αρχες της συλλογικοτητας και της κοινης δημιουργιας.

Η διαδικασια συγκροτησης του επομενου Βασικου κυκλου Υποκριτικης τεχνης 2016-17 θα ξεκινησει απο τη Δευτερα 12 Σεπτεμβριου 6-8 μμ στο χωρο μας Αιθουσα Μαντεως Τειρεσια  Γ,Κωνσταντινιδη 15 περιοχη Δελφων με Παρασκευοπουλου τηλ.2310865904.

Lebensraum

Written by admin on . Posted in Lebensraum

Αφίσα Lebensraum

Lebensraum

από 22 Ιανουαρίου στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης και για 11 παραστάσεις

ένα μονόπρακτο πείραμα για την καλοσύνη με τρία πρόσωπα

του Θανάση Τριαρίδη

σε σκηνοθεσία Αλκιβιάδη Σπυρόπουλου

μια συνεργασία της θεατρικής ομάδας frACTals με το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης

 

Είσοδος με προαιρετική συνεισφορά

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Λεοπαρδάλεις μπαίνουν μέσα στο ναό και πίνουν από το κύπελλο της Θείας Κοινωνίας. Αυτό επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, ώσπου γίνεται αναμενόμενο μέρος της τελετουργίας.» – Franz Kafka “Αφορισμοί”

Στο χώρο ενός θεάτρου συναντώνται ο χειριστής ενός πειράματος, ο αποδέκτης και το κοινό. Ένα μονόπρακτο για την καλοσύνη. Ένα Πείραμα για την Ευθύνη, την Ηθική, τον Έλεγχο και την Εξουσία. Πόσο ανεκτικοί γινόμαστε στο παράλογο όταν έχει περάσει από τον έλεγχο της «νομιμότητας»; Με τι διαφωνούμε και τι φοβόμαστε την πράξη ή τις συνέπειες της;

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

Η θεατρική ομάδα frACTals δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2015 και δραστηριοποιείται στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης. Η ομάδα δημιουργήθηκε από την ανάγκη ορισμένων ανθρώπων να συνδημιουργήσουν στο χώρο του θεάτρου.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης

Σκηνοθεσία: Αλκιβιάδης Σπυρόπουλος

Κινησιολογία: Ιωάννα Μήτσικα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ρόζυ Μονάκη

Μουσική Σύνθεση: Παύλος Σπυρόπουλος

Διανομή: Κική Καραΐσκου (Χειριστής Πειράματος), Βάσω Γκατζιάκη (Αποδέκτης)

Σχεδιασμός Φωτισμού: Πέτρος Ζηβανός

Επιμέλεια βίντεο: Γιώργος Φλέγγας

 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Παρασκευή 22/01: 21.30 || Σάββατο 23/01: 21.30

Πέμπτη 29/01: 22.15 || Παρασκευή 30/01: 21.30 || Σάββατο 31/01: 21.30

Πέμπτη 04/02: 22.15 || Παρασκευή 05/02: 21.30 || Σάββατο 06/02: 21.30

Πέμπτη 11/02: 22.15 || Παρασκευή 12/02: 21.30 || Σάββατο 13/02: 21.30

 

ΧΩΡΟΣ:

Αίθουσα Μάντεως Τειρεσία

Γ. Κωνσταντινίδη 15 & Μάντεως Τειρεσία

(Περιοχή Θεάτρων Αμαλία, Άνετον & Ράδιο Σίτυ)

τηλέφωνο κρατήσεων 2310865904, 6977735450

 

κεντρο θεατρικης ερευνας θεσσαλονικης